Jeszcze nigdy nie udało mi się zrobić dania dokładnie z przepisu. Zawsze muszę dodać swoje pięć groszy, a nie zawsze z udanym skutkiem.
Kolejny przepis inspirowany książką kucharską "Bobas Lubi Wybór".
Składniki:
1 duża posiekana cebula
1 czerwona papryka pozbawiona nasion i pocięta w paski
1 świerza papryczka chili posiekana z nasionami
2 łyżki oliwy z oliwek
mielony kminek, sól, ciemny sos sojowy
250 g pomidorków cherry
150 g fasolki szparagowej
150 g brokół (ktoś mi powiedział, że pierwszy raz słyszy, żeby łączyć brokuły z chili, a ja potrafie ;-)
6 baby kukurydze
1 puszka czerwonej fasoli kidney, odsaczonej
3 łyżki posiekanej świeżej kolendry.
Przygotowanie:
1. Przygotuj składniki.
2. Smaż cebulę na oleju, aż będzie miękka.
3. Dodaj przypraw i resztę warzyw, duś wszystko pod przykryciem, aż będzie miękkie (około 25 minut).
4. Na koniec dodaj czerwoną fasolę i duś kolejne 5-10 minut.
5. Podałam z kuskusem.
Smacznego!
Rodzicom bardzo smakowało, Kajowi nie specjalnie. Zjadł tylko kukurydzę. Może taki dzień.
Sama chętnie bym to zjadła :) Bardzo lubię kuskus.
OdpowiedzUsuńU nas ostatnio była tarta z porów:)dziś może sos pomidorowy z soczewicą i makaronem? Jeszcze nie wiem:)
OdpowiedzUsuńJa ostatnio robiłam tartę z brokułami - wielka porażka. Ciasto według książki :-( , a wyglądała tak cudnie. Może następnym razem się uda. Za mną "chodzi" zupa z porów.
UsuńWygląda smakowicie :) Chyba zapożyczę przepis!
OdpowiedzUsuńMoże Franiowi zasmakuje. :-)
UsuńSprawdzimy :-)
OdpowiedzUsuń