Tarta jest moim bezglutenowy eksperymentem - dla mnie rewelacja :-)
Składniki Ciasta:
kubek mąki (gluten-free)
100 gram masła kokosowego
1 jajko
2 łyżki syropu z agawy
Składniki Krem:
400 ml mleka kokosowego
2 łyżki masła kakaowego
4 łyżki syropu z agawy
2 łyżki mąki (gluten-free) - jeśli to potrzebne
jeżyny
Po wyjęciu z lodówki nakłuwamy je widelcem i pieczemy przykrywając papierem do pieczenia przez 10-15 minut (180ºC, termoobieg).
W między czasie przygotowujemy kremu. Na małym ogniu gotujemy mleko kokosowe z masłem kakaowym i syropem z agawy aż zgęstnieje. Czasami to trwa tylko chwilę, a czasami musimy dodać trochę mąki. Po wystudzeniu dodajemy 2 jajka i miksujemy, a na koniec wsypujemy jeżyny i mieszamy {mój krem tym razem był dość rzadki, ale przy odpowiednio szczelnej formie to kompletnie nie przeszkadza}
Następnie nakładamy krem z jeżynami na ciasto i pieczemy kolejne 30-35 minut, sprawdzamy ciasto (180ºC - 170ºC, termoobieg).
Smacznego kochani
Joanna
poza jajkiem nic z tych składników nie mam w domu, ale wygląda apetycznie
OdpowiedzUsuńps. zmieniłam adres bloga
Na jaki?
UsuńWygląda cudownie :-) szkoda, że większości tych składników nie mam
OdpowiedzUsuńmmmm, pychotka!
OdpowiedzUsuńmama silesia (wcześniej benkowo)