Przepis przekazała mi moja nauczycielka angielskiego, która nie lubi przesiadywać w kuchni. Nie był to precyzyjny przekaz, więc proporcję to już moja zasługa.
Danie, zapewniam bardzo proste do wykonania i efektowne, które spokojnie można podać gościom. Przygotowanie i włożenie kurczaka do piekarnika zajęło mi 15 minut wraz z przygotowaniem warzyw. A reszta to już robota piekarnika ;-)
Składniki:
- 1 cały kurczak
- 5 ząbków czosnku (posiekany)
- 1 litr naturalnego soku pomarańczowego (w zależności od naczynia - 1/3 kury powinna być zanurzona w skoku)
- 100 ml sosu sojowego
- 3 łyżki startego imbiru
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Nacieramy kurę czosnkiem, imbirem i przyprawami. Następnie wkładamy kurę do naczynia żaroodpornego (ważne: naczynie powinno być z pokrywką), zalewamy kurę sokiem pomarańczowym z sosem sojowym. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 190 - 200 °C (termoobieg) , aż będzie gotowa {czyli kura, która ma 1.5 kg, pieczemy ją około 1.30 godziny}. Przed wyciągnięciem kury, odkryj ją na około 5-10 minut, żeby skórka dostała złotego koloru.
Kurę podałam z pieczonymi warzywami, które zalałam bulionem {brokuł, pasternak, marchewka, papryka, por} - piekłam je w tym samym czasie, tylko trochę krócej.
Smacznego
Miłej niedzieli!
Joanna
my robilismy niedawno kuraka, nastepnym razem ukradne przepis :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj i koniecznie podziel się opinią
OdpowiedzUsuń