niedziela, 19 stycznia 2014

Szybkie ciasto czekoladowe.

Przepis na ciasto dostałam od pewnej francuski. Ciasto tak mi zasmakowało, że musiałam zapytać o szczegóły. Przepis i wykonanie jest bardzo proste, w końcu wzięłam je od mamy trójki dzieci.

Składniki {Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm}
100 g gorzkiej czekolady 70 %
100 g masła
100 g cukru, najlepiej trzcinowego (około 0, 5 szklanki)
2 żółtka
2 łyżki rumu lub innego alkoholu
1 łyżka cynamonu
50 g mąki (0, 5 szklanki), przeważnie używam bezglutenowej.


Sposób przygotowania:
1. Rozpuścić czekoladę z masłem ( nie dopuść do zagotowania masy, najlepiej to  zrobić w kąpieli wodnej).
2. Mieszając, kolejno dodaj cukier, żółtka, rum, cynamon i mąkę.
3. Piec maksymalnie 20 minut {przy tej ilości ciasta}, nawet jeśli będzie nam się wydawało, że jest jeszcze nie gotowej. Wiem z doświadczenia,  nie przypali się,  ale po ostygnięciu robi się jak kamień.  

Pyszne z:
Bananami
Ciasto można piec z bananami, kroimy je na cienkie plastry. Nie za dużo bo obciąży to i tak mało rosnące ciasto.

A poniżej moje wariacje z czym ciasto.

Bitą śmietaną z mleka kokosowego
Nie z każdego mleka kokosowego wychodzi. Najlepiej sprawdza się mleko organik bez żadnych dodatków. Sprawdzony sposób na przygotowanie kremu znajdziecie Tu

Budyniem z mleka kokosowego
Gdy nam nie wyjdzie bita śmietana. Nie ma co rozpaczać. Zrób z mleka kokosowego budyń. 
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka mąki pszennej
  • łyżka maki ziemniaczanej
  • 1 żółtko

Może być sama mąka pszenna, albo tylko ziemniaczana to tylko kwestia smaku. Pamiętaj o tym, żeby nie mieszać budyniu za długo bo "puści" mleko.

* ciasta nie polecam trzymać w lodówce bo twardnieje i robi się pyszny, ale twardy blok czekoladowy.

Smacznego
SHARE:

8 komentarzy

  1. Ciacha wyglądają bardzo apetycznie, że aż grzechem byłoby ich nie wypróbować :) Jak upiekę dam na pewno znać ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Trochę jak brownie... wypróbuję na pewno.

    OdpowiedzUsuń
  3. A można czymś zastąpić alkohol?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. po prostu go nie dawać. Nie decyduję on specjalnie o smaku. Jak nie mam to nie daję {a jeżeli chodzi o procenty to i tak w tej temperaturze parują}.

      Usuń
  4. Uwielbiam czekoladowe:D:D:D ślinka do stóp:D

    OdpowiedzUsuń

© Nasza Przygoda DIY | kreatywny blog dla dzieci i rodziców. All rights reserved.
Blogger Templates by pipdig