Składniki {Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm}
100 g gorzkiej czekolady 70 %
100 g masła
100 g cukru, najlepiej trzcinowego (około 0, 5 szklanki)
2 żółtka
2 łyżki rumu lub innego alkoholu
1 łyżka cynamonu
50 g mąki (0, 5 szklanki), przeważnie używam bezglutenowej.
100 g gorzkiej czekolady 70 %
100 g masła
100 g cukru, najlepiej trzcinowego (około 0, 5 szklanki)
2 żółtka
2 łyżki rumu lub innego alkoholu
1 łyżka cynamonu
50 g mąki (0, 5 szklanki), przeważnie używam bezglutenowej.
Sposób przygotowania:
1. Rozpuścić czekoladę z masłem ( nie dopuść do zagotowania masy, najlepiej to zrobić w kąpieli wodnej).
2. Mieszając, kolejno dodaj cukier, żółtka, rum, cynamon i mąkę.
3. Piec maksymalnie 20 minut {przy tej ilości ciasta}, nawet jeśli będzie nam się wydawało, że jest jeszcze nie gotowej. Wiem z doświadczenia, nie przypali się, ale po ostygnięciu robi się jak kamień.
1. Rozpuścić czekoladę z masłem ( nie dopuść do zagotowania masy, najlepiej to zrobić w kąpieli wodnej).
2. Mieszając, kolejno dodaj cukier, żółtka, rum, cynamon i mąkę.
3. Piec maksymalnie 20 minut {przy tej ilości ciasta}, nawet jeśli będzie nam się wydawało, że jest jeszcze nie gotowej. Wiem z doświadczenia, nie przypali się, ale po ostygnięciu robi się jak kamień.
Pyszne z:
Bananami
Ciasto można piec z bananami, kroimy je na cienkie plastry. Nie za dużo bo obciąży to i tak mało rosnące ciasto.
Ciasto można piec z bananami, kroimy je na cienkie plastry. Nie za dużo bo obciąży to i tak mało rosnące ciasto.
A poniżej moje wariacje z czym ciasto.
Bitą śmietaną z mleka kokosowego
Nie z każdego mleka kokosowego wychodzi. Najlepiej sprawdza się mleko organik bez żadnych dodatków. Sprawdzony sposób na przygotowanie kremu znajdziecie Tu
Nie z każdego mleka kokosowego wychodzi. Najlepiej sprawdza się mleko organik bez żadnych dodatków. Sprawdzony sposób na przygotowanie kremu znajdziecie Tu
Budyniem z mleka kokosowego
Gdy nam nie wyjdzie bita śmietana. Nie ma co rozpaczać. Zrób z mleka kokosowego budyń.
- 1 puszka mleka kokosowego
- 2 łyżki cukru
- łyżka mąki pszennej
- łyżka maki ziemniaczanej
- 1 żółtko
Może być sama mąka pszenna, albo tylko ziemniaczana to tylko kwestia smaku. Pamiętaj o tym, żeby nie mieszać budyniu za długo bo "puści" mleko.
* ciasta nie polecam trzymać w lodówce bo twardnieje i robi się pyszny, ale twardy blok czekoladowy.
Smacznego
Ciacha wyglądają bardzo apetycznie, że aż grzechem byłoby ich nie wypróbować :) Jak upiekę dam na pewno znać ;)
OdpowiedzUsuńczekam ;-)
UsuńTrochę jak brownie... wypróbuję na pewno.
OdpowiedzUsuńdla mnie wszystkie czekoladowe to brownie :-)
UsuńA można czymś zastąpić alkohol?
OdpowiedzUsuńpo prostu go nie dawać. Nie decyduję on specjalnie o smaku. Jak nie mam to nie daję {a jeżeli chodzi o procenty to i tak w tej temperaturze parują}.
UsuńDzięki :*
UsuńUwielbiam czekoladowe:D:D:D ślinka do stóp:D
OdpowiedzUsuń