czwartek, 4 kwietnia 2013

Muffiny serowo-szpinakowe.

Co jakiś czas wracamy do książki kucharskiej "Bobas lubi wybór". Nigdy nie przestrzegam podanych tam receptur, ale nie powiem bardzo mnie inspiruję.
O książce przypomniała mi Matka Kwiatka swoimi szpinakowymi muffinami Tu i jakże by inaczej, narobiła mi smaka. U niej znajdziecie przepis bliższy orginałowi. A ja upraszczam przepisy, tak żeby (jak się uda) zrobić to jeszcze szybciej, a nie zastanawiać się ile to jest 60g porwanych liści szpinaków. Może jak w końcu dorobię się wagi to przestanę kombinować.


Składniki na 8 muffinów:
Odrobina oleju, margaryny do smażenia i natłuszczenia foremek
1 mała czerwona cebula
1 kubek mąki bezglutenowej
1 jajko
100 ml wody
3/4 kubka startego sera
3/4 kubka rozmrożonego szpinaku
1 płaska łyżka cukru (w wypadku używania mąki bezglutenowej gdy chcemy, żeby muffiny bardziej wyrosły,       niema glutenu potrzebny jest cukier)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
pieprz, sól wedle uznania


Sposób przygotowania
1. Przygotować foremki smarując je tłuszczem i wysypując palantom.
2. Rozgrzać w między czasie piekarnik do 160 stopni C
3. Smażymy cebulę do miękkości i przygotowujemy szpinak ( ja go rozmrażam w rondelku na małym ogniu dodając odrobinę oleju ,a przy okazji go przyprawiam pieprzem i solą). Następnie odsączoną cebulę i mieszam ze szpinakiem.  
4. Do przesianej mąki dodaję proszku do pieczenia, cukru, przypraw i robimy zagłębienie pośrodku.
5. Wbijamy jajko do kubka i dodajemy wodę, ubijamy razem i następnie wlewamy mieszankę do mąki i mieszamy ciasto.
6. Na koniec dodajemy ser i szpinak z cebulą mieszając nie za długo do połączenia składników.
7. Piec 15-20 minut w zależności od wielkości aż będą złoto-brązowe. Po wystygnięciu poczekać, aż przestygną.

Pyszne smakowały wszystkim domownikom. 


Smacznego!

SHARE:

9 komentarzy

  1. Ooo rewlacja przepis, MUSZĘ to zrobić, bo ostatnio szpinak bym jadła z wszystkim! No może nie z Nutellą :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Boski przepis, ale co się dziwić jak u Ciebie tylko takie są :)))
    A pupa rośnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, rewelka! Muszę nabyć tą książkę, bo już niedługo i u nas będzie BLW :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuje. Jak coś Was inspiruję to ogromnie mnie to cieszy

    OdpowiedzUsuń
  5. mamy te książkę, muffiny robiliśmy - świetne są!

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. Haha ja też tylko się zastanawiam czy bez sera będą tak pyszne :)

      Usuń
    2. z pewnością będą zdrowsze :)

      Usuń

© Nasza Przygoda DIY | kreatywny blog dla dzieci i rodziców. All rights reserved.
Blogger Templates by pipdig