czwartek, 27 września 2012

Ciasto z jabłkami.

Za oknem z dnia na dzień coraz ciemniej i zimniej, a do tego leje. Niestety z doświadczenia wiem, że tak do wiosny, dlatego trzeba osładzać sobie życie.
Postanowiłam upiec jabłecznik, a że nie lubię skomplikowanych przepisów to po przeczytaniu kilku tworze swój prostszy i dostosowany do tego, co aktualnie mam w domu. Konsekwencją takich decyzji czasami jest kulinarna porażka. Myślę, że tym razem eksperyment się udał.


Widok z okna w kuchni.

Przepis:
3 szklanki mąki
1 kg jabłek
Cukier do smaku
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 kostka masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 jajek
1 Limonka
Cynamon



hyy...Trochę z Halloween. 

W części dla Małego Smakosza nie użyłam cukru.

Słonecznie ;-)

Mieszamy energicznie (mąka, masło, 1łyżka ekstraktu waniliowego, proszek do pieczenia, można dodać cukru do smaku, 5 żółtek i 4 białka)

Część gotowego ciasta wkładamy do lodówki, a część do zamrażalki.

Jabłka ścieramy na tarce, dodajemy sok z jednej limonki, cukier i cynamon do smaku według upodobań. Dla mojego dziecka była wersja pozbawiona cukru.

A co robi "bobas"? Cierpliwie czeka. :-)

Do jabłek dodajemy ubite białko. Powinno być dobrze ubite. :-)

Wyciągamy ciasto z lodówki, następnie nakładamy przygotowane jabłka i na  tarce ścieramy ciasto wyciągnięte z zamrażarki.

Wersja dla dziecka i wersja dla rodziców.

Pieczemy w 180 st. około 45 minut.

Gotowe!

Smacznego!

Kontrola jakości.

SHARE:

2 komentarze

  1. Wydaje się, że ciasto przeszło kontrolę jakości więc przepis można pożyczyć ;)

    OdpowiedzUsuń

© Nasza Przygoda DIY | kreatywny blog dla dzieci i rodziców. All rights reserved.
Blogger Templates by pipdig