Paprykę można wypełnić niemal, że wszystkim co jest jadalne i nam smakuje. Możemy przygotować wersję wegetariańska, wegańską, czy mięsną. Ja wybrałam tym razem wersję mięsną z kaszą gryczaną. Papryki nadziewane są naprawdę syte. Osoba dorosła jest w stanie najeść się taką jedną, ja czasami pochłaniam dwie (ale jestem przejedzona).
4 papryki
200 gram kaszy gryczanej
1 czerwona cebula
Pierś z kurczaka
Olej kokosowy
Przyprawy
Gotujemy kaszę gryczaną. W między czasie smażymy kurczaka, dodajemy cebulkę. Wszystko doprawiamy według własnego uznania. Składniki mieszamy razem, następnie faszerujemy papryki wcześniej do tego przygotowane. Nafaszerowane papryki pieczemy w piekarniku na 180° około 30 minut, aż papryki ze złocą się w miejscach cięcia. Aby papryki się nie przypiekły, na górę możemy nałożyć łyżeczkę oleju kokosowego.
Przepis możemy dowolnie modyfikować, według własnego uznania. U nas w domu nigdy nie jest taki sam, dlatego często zostaje nam farsz :-)
Smacznego!
A dla tych co jeszcze nie widzieli zapraszam na moją wyprzedaż.
kliknij w baner, który przeniesie Cie na stronę z produktami
Brzmi i wygląda super! Muszę wypróbować, tym bardziej, że mam małego fana pikaki i taszy gryczanej :D
OdpowiedzUsuńA jeszcze zapytam, co polecasz w wersji wegetariańskiej zamiast kurczaka?
UsuńZ pieczarkami są dobre. Papryka z papryką w sosie pomidorowym też mi smakowało, a tak pozatym to głownie mięsne testowałam. A i należy pamiętać, że jeśli pieczemy papryki z surowymi warzywami czy mięsem ( np.nadzienie jak do gołabkow) zawijamy papryki w sreberka.
UsuńMy tez lubimy :-)
OdpowiedzUsuńNo to pomysł na obiad mam
OdpowiedzUsuńNo to pomysł na obiad mam
OdpowiedzUsuń