czwartek, 19 czerwca 2014

Klopsiki w sosie pomidorowym.

Dziś zapraszam Was na kulinarny post, który zalegał i czekał, aż zgłodnieję, bo innego wytłumaczenia nie mam.

Mój sos z klopsikami to nic innego jak wielka improwizacja, za każdym razem smakuję inaczej, choć ma coś wspólnego - jest pikantny.

Potrzebne składniki:
  • około 250 g mielonego dowolnego mięsa
  • jajko
  • warzywa, żeby przygotować bulion
  • 250  ml sok pomidorowy lub sos pomidorowy bez udziwnień ;-)
  • 1 cebula
  • czosnek 
  • przyprawy {sól, pieprz, bazylia, tabasco itp}
  • Crème fraîche albo śmietanę 

Gotujemy warzywny bulion, następnie dodajemy sok i podsmażoną cebulkę, miksujemy na gładką masę i doprawiamy.

 Do mielonego mięsa dodajemy jajko, pieprz sól, czosnek. Formujemy kulki mięsne, wrzucamy i gotujemy na małym ogniu, aż mięso będzie gotowe. Podajemy z ryżem. Prawda, że łatwe?

Smacznego

Joanna
SHARE:

13 komentarzy

  1. Brzmi straszliwie. Primo - mielonego mięsa nie wolno kupować gotowego, większość sklepów mieli przeterminowane. Więc trzeba wiedzieć które kupić i potem mielić. Robota straszna. Z sosem widzę też upiorna. I jeszcze gotować te klopsy. I osobno ryż. I oooj, nie chiałoby mi się tak dużo czasu w kuchni spędzać. Ale ja to od tygodnia jem obiad wegetariański, bo jedyna osoba w domu, która umie kupić mięso - wyjechała na wakacje, więc jemy kalafiora, ziemniaki z koperkiem i młodą kapusię (przy tej ostatniej kupa roboty przy szatkowaniu, ale starczy na wiele dni) ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A skąd wiesz, że nie mieliłam sama nie napisałam :-) a po wegetariańsku też lubimy :-p

      Usuń
  2. I jak pięknie się prezentuje. Mój syn byłby zachwycony.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda apetycznie :) i jak pięknie podane - to serce z ryżu robi wrażenie :) Aż zgłodniałam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. hmmm... czemu ja nigdy nie wpadłam ze klopsy mona podać w sosie pomidorowym, zawsze tylko ten śmietanowo - koperkowy... czas na zmiany! Jak smakowicie się prezentuje, yummy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja kompletnie zapomniałam o sosie koperkowo śmietanowym - mniam

      Usuń
  5. Mi zawsze klopsiki się rozwalają :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mi czasami też, ale wtedy mam sos do spaghetti

      Usuń
  6. Te serducho z ryżu- po mistrzowsku.
    A klopsiki to jedyne ponadczasowe mięsne danie, które wiem, że zje moja dwójka dzieciaków. Raz w tygodniu obowiazkowo laduje na talerzu i też zawsze inaczej smakuje; raz dodam pietruszki, raz wiecej marchewki, ziół itd.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam taką miseczkę w kształcie serca i wale wszędzie serducha z ryżu i ziemniaków

      Usuń

© Nasza Przygoda DIY | kreatywny blog dla dzieci i rodziców. All rights reserved.
Blogger Templates by pipdig