Mój sos z klopsikami to nic innego jak wielka improwizacja, za każdym razem smakuję inaczej, choć ma coś wspólnego - jest pikantny.
Potrzebne składniki:
- około 250 g mielonego dowolnego mięsa
- jajko
- warzywa, żeby przygotować bulion
- 250 ml sok pomidorowy lub sos pomidorowy bez udziwnień ;-)
- 1 cebula
- czosnek
- przyprawy {sól, pieprz, bazylia, tabasco itp}
- Crème fraîche albo śmietanę
Gotujemy warzywny bulion, następnie dodajemy sok i podsmażoną cebulkę, miksujemy na gładką masę i doprawiamy.
Do mielonego mięsa dodajemy jajko, pieprz sól, czosnek. Formujemy kulki mięsne, wrzucamy i gotujemy na małym ogniu, aż mięso będzie gotowe. Podajemy z ryżem. Prawda, że łatwe?
Smacznego
Joanna
i jak się prezentuje! pycha!
OdpowiedzUsuńBrzmi straszliwie. Primo - mielonego mięsa nie wolno kupować gotowego, większość sklepów mieli przeterminowane. Więc trzeba wiedzieć które kupić i potem mielić. Robota straszna. Z sosem widzę też upiorna. I jeszcze gotować te klopsy. I osobno ryż. I oooj, nie chiałoby mi się tak dużo czasu w kuchni spędzać. Ale ja to od tygodnia jem obiad wegetariański, bo jedyna osoba w domu, która umie kupić mięso - wyjechała na wakacje, więc jemy kalafiora, ziemniaki z koperkiem i młodą kapusię (przy tej ostatniej kupa roboty przy szatkowaniu, ale starczy na wiele dni) ;)
OdpowiedzUsuńA skąd wiesz, że nie mieliłam sama nie napisałam :-) a po wegetariańsku też lubimy :-p
UsuńI jak pięknie się prezentuje. Mój syn byłby zachwycony.
OdpowiedzUsuńKai też lubi
UsuńWygląda apetycznie :) i jak pięknie podane - to serce z ryżu robi wrażenie :) Aż zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję : -)
Usuńhmmm... czemu ja nigdy nie wpadłam ze klopsy mona podać w sosie pomidorowym, zawsze tylko ten śmietanowo - koperkowy... czas na zmiany! Jak smakowicie się prezentuje, yummy!
OdpowiedzUsuńA ja kompletnie zapomniałam o sosie koperkowo śmietanowym - mniam
UsuńMi zawsze klopsiki się rozwalają :D
OdpowiedzUsuńmi czasami też, ale wtedy mam sos do spaghetti
UsuńTe serducho z ryżu- po mistrzowsku.
OdpowiedzUsuńA klopsiki to jedyne ponadczasowe mięsne danie, które wiem, że zje moja dwójka dzieciaków. Raz w tygodniu obowiazkowo laduje na talerzu i też zawsze inaczej smakuje; raz dodam pietruszki, raz wiecej marchewki, ziół itd.
mam taką miseczkę w kształcie serca i wale wszędzie serducha z ryżu i ziemniaków
Usuń