poniedziałek, 28 października 2013

Halloweenowe marchewkowe muffiny

Kolejny poniedziałek i kolejne smakołyki. Wszystkie przepisy, które znajduję, staram się przerobić na bezglutenowe i bez mleka, ale jaja są. Dziele się moimi udanymi eksperymentami {według mnie :-)}. Jestem, jak poniekąd wiadomo zwolenniczką  łatwych i szybkich przepisów, więc czas jaki potrzebujemy na wykonanie, to razem z pieczeniem koło godziny, czyli niewiele, a są pyszne i całkiem zdrowe.


 Kiedy zdołamy zająć dzieciaka na 20 minut przystępujemy do pichcenia.
 Składniki (16 muffin)
  • 2 kubki mąki bezglutenowej (może być zwykła)
  • 3 jajka (lekko ubite)
  • 8 łyżek mleka migdałowego ( może być woda, mleko)
  • 100 g masła kokosowego
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • łyżka cynamonu
  • 4-5 dużych obranych i starych marchewek
 

Sposób przygotowania bardzo prosty. Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia dodaję szczyptę soli i cynamon. Robię wgłębienie w mące i wlewam jaja. Mieszam, aż składniki się połączą. Następnie dodaję masło i mleko mieszając do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodaję startą marchewkę i delikatnie mieszam do połączenia się wszystkich składników.

Przekładam do muffin-owych form i piekę w 175 st. około 25 minut (zależy od wielkości foremek), można sprawdzić patyczkiem. 

Smacznego!
Szybko znikneły
Joanna
SHARE:

3 komentarze

© Nasza Przygoda DIY | kreatywny blog dla dzieci i rodziców. All rights reserved.
Blogger Templates by pipdig