Składniki
1 pęczek zielonych szparagów
1 średniej wielkości czerwona cebula ( drobno posiekana)
2 łyżki masła lub innego tłuszcz do smażenia
0, 5 l bulionu warzywnego
1 szklanka wywaru z gotowania szparagów
220 ml Creme freche
2 łyżki mąki bezglutenowej)
Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Gotujemy szparagi związane sznurkiem w pęczek najlepiej w pozycji stojącej ( mi się nie udało, niemam wąskiego i wysokiego garnka). Czas gotowania zielonych szparagów nie powinien przekraczać 10 minut. Ugotowanym szparagą odcinamy główki i odkładamy, a pozostałe części kroimy na małe kawałki.
Cebulę podsmażyć na tłuszczu aż zmięknie. Następnie dodajemy mąkę i cały czas mieszamy około 3 minuty. Cebulę dodajemy do bulionu z wywarem ze szparagów i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy pokrojone szparagi i gotujemy jeszcze przez kilka minut. Rozdrabniamy blenderem na gładki krem i doprawiamy. Jak zupa trochę przestygnie dodajemy Creme freche i miksujemy na gładko. Rozlewamy zupę dekorujemy główkami szparagów i przystepujemy do konsupcji pychota :-)
INNE MOJE ZIELONE ZUPY :-)
SMACZNEG0
Joanna
Oj pychota!
OdpowiedzUsuńWygląda super!
OdpowiedzUsuńPyszna .Tylko trochę drogawe te szparagi :)
OdpowiedzUsuńDrogie, to fakt.Ale od czasu do czasu można spróbować:)
OdpowiedzUsuńZupkę ze szparagów z chęcią spróbuję:)